woensdag 2 maart 2022

De raaierboët.

Op een aantal van mijn oudste kaarten staat een raderboot afgebeeld. Onderstaande kaart heeft gelopen in 1904, maar de afbeeldingen zijn van rond 1898.Ook op andere kaarten , zien we deze raderboot terug. Onderstaande ansicht heeft een poststempel uit 1899.


Lange tijd heb ik gedacht dat een creatieve uitgever deze boten had 'toegevoegd' om de kaarten wat interessanter te maken. Dit soort 'mise en scène' was in die tijd niet ongewoon in de ansichtkaartenwereld.

Het artikel 'De Raaierboët' uit 'Een bloemlezing uit de geschiedenis der dorpen Arcen, Lomm en Velden' bracht mij echter aan het twijfelen. Nog voor het Maasbuurspoor voer er op zaterdagen een raderboot over de Maas naar Venlo om de mensen uit de dorpen de kans te geven hun waren aan te bieden op de Venlose weekmarkt. Het kan dus zomaar zo zijn dat op onderstaande kaart van de Venlose markt uit 1900 een aantal Arcenaren groenten staat de verkopen!Op onderstaande kaart ligt een raderboot voor anker in de Venlose haven in 1901. Hij lijkt zelfs op het schip dat op de Arcense kaarten staat, dus wie weet....Geen opmerkingen:

Een reactie posten